top of page
IMG_20220214_150451069_edited.jpg

Peter Hellesøes roman ”Dybe spor” er en roman, der omhandler hjertet i dansk selvforståelse: Det danske landbrug. Vi følger Jens, som skal arve en pragtfuld slægtsgård i det sønderjyske. Gårdens vækst og succes er baseret på stærke slægters sammenhold, omsorg og hårdt arbejde. I takt med, at Jens drømmer om noget ”større” end at muge ud og pløje jord, ændres også vilkårene for landbruget. Det er ændringer, der får stor og barsk betydning for forældre og bedsteforældre. Og hvad vælger Jens?

Vi følger Jens på vejen væk fra slægten og det tyngende krav om at overtage en gård, og vi oplever ham finde venner, kærlighed og nye livsmål. Ved romanens afslutning er Jens et helt andet sted end sine forældre, både geografisk, mentalt og emotionelt, men har han svigtet sin familie?

Denne roman har sine store styrker i de mundrette og realistiske dialoger og situationsbeskrivelser, der gør fortællingen lige så levende som TV serien Matador. Her får du en roman med en forståelig kronologi og en rolig fortælling helt uden affektion, overdramatiseringer og smarte tricks. Det er en fortælling, der hviler smukt i sig selv.

4790181 Goeglergade omslag.jpg

Gøglergade er en satirisk ungdomsroman, der konstant overrasker med sine uventede hændelser og skæve eksistenser.

Andrias Andreasen har skrevet en fiktiv fortælling om den 15-årige Johannes, hans familie, naboer og venner på Gøglergade og i gadens røde boligblokke.

Det er sommerferie, og det eneste Johannes ønsker, er at drive den af foran computeren indtil ferien slutter. Mod al forventning får han dog ingen fred. I stedet tårner en lavine af problemer sig op, og de implicerer en racistisk og kolerisk stedfar, porno og rensning af computere, nye naboer med rødder i Afghanistan, intime fotos delt på de sociale medier, et ydmygende overfald, en far, der har set sig gal på sit jobcenter, og en lille pige, som pludselig forsvinder.

 

Og hvad foregår der egentlig i boligblokkens kælder? Romanen overrasker med et twist, der gør slutningen tankevækkende og hårrejsende. 

Árni Andreasen er kunstneren bag omslagets illustrationer.

Snirklerne i granskoven er en specialitet fra Forlaget Syd, da den er skrevet på skiftevis rigsdansk og sønderjysk dialekt. Oversætteren er Ann Posselt fra Rødekro og forsideillustrator er Pernille Flyvholm fra Haderslev. Bogen egner sig bedst til højtlæsning for de 5 – 10 årige.

Vi følger to små snirkelunger, Tip og Top, i en uge i deres og deres forældres liv i det grantræ, de bor i. I træet leger Tip og Top med deres legekammerater, sneglen Sigurd og hvepsen Guldstribe, og deres lege er helt specielle, for snirkelungernes ører er så store, at de kan svinge sig i dem, bruge dem som indkøbsposer og lave rutsjebaner ud af dem.

Om aftenen, når Tip og Top er vendt tilbage til deres snirkelmor og snirkelfar i deres hule midt på grantræet, fortæller deres snirkelmor dem en ”næsten lidt for spændende” historie om en helt særlig oplevelse, hun selv havde, dengang hun var en lille snirkelunge.

3849846 Statisten Cover.jpg

Også i sin anden roman Statisten, mestrer Lennart Mørk Hansen kunsten at skabe karakterer, dialoger og humoristiske situationer, som læseren aldrig glemmer. Lennarts sans for livlig dynamik, præcise metaforer og situationsbeskrivelse er på højde med de bedste danske forfatteres. 

 

Arne er romanens fortæller, og han er rasende over at være syg og sidde på et plejehjem med udsigt til en andedam. Han finder dagligt sin trøst i tilbageblik på vigtige begivenheder i fortiden: barndomsminder, erindringer om kærester, ægteskab og job.

 

Som dagene går, opdager han dog, at også nutiden og det plejehjem, han foragter så dybt, har "lidt" at byde på. Især én person blandt personalet holder liv i hans nysgerrighed og duelighed.

2016. Michael bor hos sin morfar for at komme sig oven på et hårdt job i Norge.

 

Imens han samler overskud, lærer han sin families særlige historie bedre at kende via morfars reelle og ærlige fortællinger om barsk barndom, kærester og soldatertid i Sønderjylland. Og da Michaels liv - i bogens midte - tager en uventet drejning, bliver det helt tydeligt for læseren hvor vigtig en relation de to har.  

Michael Byriel Flyvholm debuterer med en samtalebog med selvbiografiske elementer, og morfars og Michaels mange diskussioner og historier fra det virkelige liv sætter Sønderjylland og sønderjyderne i centrum. Emnevalget og genreblandingen er en sjældenhed, og beskrivelsen af morfar og Michaels relation er en af bogens helt store styrker. Med denne bog er du kort sagt i rigtigt godt selskab. 

bottom of page